četvrtak, 26. prosinca 2013.

ROSSIYA ETO YA - Россия это я


Piše: T.P.
Snimili: A.M.J. i T.P.




Razmišljajući o Rusiji, tisuću misli mi prolazi kroz glavu. Dolaze mi tako slike Labuđeg jezera, Stravinskog, Borodina, Rahmanjinova, Tolstoja, Dostojevskog, Čehova i Gagarina, sve do poznatih faca ruske povijesti koja je velika i bogata kao i sama Rusija. Velika i bogata… Ali hladna.

Rusi su najveći slavenski narod (slijede ih Ukrajinci i Poljaci). Iako su najsrodniji Ukrajincima i dan danas s njima vode razne polemike poput one -  tko je osnovao Kijevsku Rusiju u 9.stoljeću. U tom vremenu su Rusi primili kršćanstvo, a  raspadom države u 12.stoljeću nastala su tri naroda: Rusi, Bjelorusi i Ukrajinci.

Ako se osvrnemo na nedavne nemire koji su izbili u Ukrajini zbog sukoba EU i Rusije oko iste (obje je žele u svojoj interesnoj sferi), možemo zaključiti da je Europa u ovom slučaju izvukla kraći kraj jer je Rusija doslovno Ukrajinu potkupila. Međutim ovo nije prvi put da Rusija vrbuje Ukrajinu. Čitavu povijest je Ukrajina trpila rusku dominaciju,dopustivši joj da zatre njenu povijest ,a sve njene zasluge prigrabi za sebe. Za vrijeme Ruskog Carstva u 17. stoljeću, Ukrajina se borila za autonomiju unutar Carstva, ali nezavisnost je proglasila tek 1991.godine. Valjda je više od 300 godina pod Rusijom dovelo do toga da ne želi riskirati s Europom. Ili je jednostavno lakoma na pare?






I FOLLOW THE MOSKVA DOWN TO GORKY PARK…



Izuzmemo li politiku, Rusija je prekrasna zemlja sa bogatom kulturnom i povijesnom baštinom. Ako idete u Moskvu, budite spremni da si uvijek odvojite sat vremena viška, pogotovo ako putujete s aerodroma. Gužve su ogromne. Čak se ne mogu sjetiti da je igdje bila tolika gužva kao u Moskvi. Budite spremni i na skupe cijene. Nas je taxi od aerodroma  do grada koštao 50 € u jednom smijeru. Ali, za vidjeti takav jedan grad kao iz bajke, nije mi žao ni lipe.


Svašta se tu ima za vidjeti  - obavezno posjetite - slavni Kremlj, zatim Crveni Trg, Katedralu sv. Vasilija Blaženog, koja kao da je iz bajke ispala, Gorki park, Lenjinov mauzolej i Teatar boljševika. Ostalo posjetite po izboru.


Ruska kultura je spoj raznih germanskih, skandinavskih, bizantskih i orijentalnih elemenata, ali i drevne slavensko - ruske baštine. Tako današnja šubara, babuška, balalajka, Snjeguročka i boršč pripadaju toj prepoznatljivoj slavenskoj kulturi. Ruska kultura je doživjela svoj procvat za vrijeme cara Petra I. Velikog koji je Rusiji približio tekovine Zapada. U 20. stoljeću nastaje novi pravac u umjetnosti nazvan socrealizam zbog elemenata realizma, monumentalnosti i primitivne propagande. Nakon Drugog svjetskog rata postao je službena ideologija umjetnosti u Sovjetskom Savezu. Umjetnik je tako morao zagovarati nove ideje i suvremene
političke prakse. Ideologija je postala važnija od estetike, a umjetnost je postala sredstvo političke propagande.

Iako su ruski avioni na glasu kao najopasniji, tj. zabilježili su najveći broj nesreća, mi nismo stekle takav dojam. Štoviše toplo preporučam rusku aviokompaniju Aeroflot koja nudi povoljne cijene i kvalitetnu uslugu tijekom leta.






Kad bismo Rusiju zamislili kao osobu, u kratkim crtama njen opis bi glasio: obijesna manipulatorica sa izraženim kompleksom manje vrijednosti. Čitava njena povijest je povijest ratovanja, sklapanja saveza, kontriranja, manipuliranja, brutalnog grabljenja zemlje, a sve s ciljem nekakvog dokazivanja Zapadu - u smislu : “ako možete vi, mogu ja još bolje”. Čitav hladni rat vođen između SAD i SSSR-a bio je obično natjecanje. Tko će više oružja skupiti, tko će izgraditi više svemirskih letjelica, tko će imati više špijuna, tko će koga više izluditi, tko će koga psihološki izmanipulirati. Zašto? Čemu? 

Kako bi rekao sam Lenjin: “Može li jedna nacija biti slobodna ako tiranizira drugu? Ne može!” I točka.





Društvo koje nema hrabrosti i sposobnosti da sazna pravu istinu o sebi – nije zdravo društvo.
Lenjin

Treba li uopće napominjati tko je bio Vladimir Iljič - Lenjin?


On je bio čovjek kojem je uspjelo nešto što dotad nikome u povijesti čovječanstva nije. Ne samo da je odbacio tekovine Zapada svog vremena, nego se i suprotstavio Zapadu uspostavivši u Rusiji jednu sasvim novu ideologiju - komunizam - “to nužno zlo” kojeg su se zapadnjaci bojali kao vrag tamjana. Nakon ovoga više ništa nije bilo isto. Sovjetski savez počeo je proždirati čitavu istočnu polutku, a Zapad zapadnu - s jedinim i glavnim ciljem - istrijebiti komunizam tj. zlo, ne birajući sredstva. Što se tiče Lenjina, on je osudio osvajačku i kolonijalnu politiku zapadnih sila, bio je protiv aneksija, težio je izgradnji pravednog i demokratskog mira na bazi ravnopravnosti. Nažalost pritisak sa svih strana je bio prevelik, a i brutalna politika Staljina i njegovih nasljednika je odigrala svoju ulogu, te se ovakav sustav morao prije ili kasnije pokazati slabijim pred zpadnjačkom inkvizitorskom mačetom. SSSR se raspao u potpunosti 1991.godine. No kako uvijek i u svemu postoje dvije strane tako će za jedne Lenjin uvijek biti heroj, a za druge zločinac - baš kao i Tito kod nas.




Današnja Rusija, sa svojom najavom osnivanja Euroazijske unije, uzdrmala je čitavu Europsku uniju jer div s Istoka opet nešto kuha. Nadaju se samo da ne planira oživjeti SSSR. Još je tajna koje će zemlje uvući unutra (možda Ukrajinu), ali zasigurno će morati pripremiti veliki budžet da ih primami.


I dok “car” Rusije Vladimir Putin javno i ponosno izjavljuje: 

Nitko u svijetu nije jači od Rusije” ,Aleksandar Puškin mu odgovara: 

“Teško zemlji ako su samo rob i laskavac bliski prijestolju, a nebom izabrani pjesnik šuti, oborivši pogled ”

1 komentar:

Anonimno kaže...

Sviđa mi se